goraedu

Hours of service calculator

Enter your hours to see how much driving time is left under the property-carrying limits in 49 CFR 395.3, with the exact words of the rule.

Fact-checked against official sources (eCFR text as of Nov 3, 2026) · Last checked

For a property-carrying vehicle, after at least 10 consecutive hours off duty. Hours in decimals, e.g. 6.5. Your input

Does the motor carrier operate vehicles every day of the week?

Nothing you type leaves your browser.

Driving time left under 395.3 Our calculation

—

Fill in all four numbers to see the result.

“Except as otherwise provided in § 395.1, no motor carrier shall permit or require any driver used by it to drive a property-carrying commercial motor vehicle, nor shall any such driver drive a property-carrying commercial motor vehicle, regardless of the number of motor carriers using the driver's services, unless the driver complies with the following requirements:”
49 CFR 395.3(a)

The limits it applies

“Start of work shift. A driver may not drive without first taking 10 consecutive hours off duty;”
49 CFR 395.3(a)(1)
“14-hour period. A driver may not drive after a period of 14 consecutive hours after coming on-duty following 10 consecutive hours off-duty.”
49 CFR 395.3(a)(2)
“Driving time. A driver may drive a total of 11 hours during the period specified in paragraph (a)(2) of this section.”
49 CFR 395.3(a)(3)(i)
“Interruption of driving time. Except for drivers who qualify for either of the short-haul exceptions in § 395.1(e)(1) or (2), driving is not permitted if more than 8 hours of driving time have passed without at least a consecutive 30-minute interruption in driving status. A consecutive 30-minute interruption of driving status may be satisfied either by off-duty, sleeper berth or on-duty not driving time or by a combination of off-duty, sleeper berth and on-duty not driving time.”
49 CFR 395.3(a)(3)(ii)
“Having been on duty 70 hours in any period of 8 consecutive days if the employing motor carrier operates commercial motor vehicles every day of the week.”
49 CFR 395.3(b)(2)
“Any period of 8 consecutive days may end with the beginning of an off-duty period of 34 or more consecutive hours.”
49 CFR 395.3(c)(2)

A study aid only. It does not apply the exceptions in 49 CFR 395.1 (for example adverse driving conditions, short-haul operations or sleeper berth periods) and does not cover passenger-carrying vehicles, which follow 49 CFR 395.5. Your record of duty status or ELD is the record that counts.

A study aid, not legal or compliance advice. goraedu does not issue licenses or permits, and our questions are not a state CDL knowledge test. Not affiliated with or endorsed by FMCSA, the U.S. Department of Transportation or any state driver licensing agency. Spot an error? Tell us.