goraedu

Do I need EPA 609 certification?

Answer three questions to see what 40 CFR 82.34(a) says about your work, with the exact words of the rule.

Fact-checked against official sources (eCFR text as of Nov 3, 2026) · Last checked
What are you working on?
Are you paid for the work (cash, credit, goods or services)?
Does the work involve the refrigerant?

A study aid based on 40 CFR Part 82, Subpart B only. Other federal rules, such as the venting prohibition in Subpart F, still apply.

Result Official data

Section 609 certification is required

You must be trained and certified by an EPA-approved Section 609 program, and you must properly use approved refrigerant handling equipment.

“No person repairing or servicing MVACs for consideration, and no person repairing or servicing MVAC-like appliances, may perform any service involving the refrigerant for such MVAC or MVAC-like appliance: (1) Without properly using equipment approved pursuant to § 82.36;”
40 CFR 82.34(a)
“Unless any such person repairing or servicing an MVAC has been properly trained and certified by a technician certification program approved by the Administrator pursuant to § 82.40; and”
40 CFR 82.34(a)(2)

A study aid, not legal advice. Not affiliated with or endorsed by the U.S. EPA. Spot an error? Tell us.