goraedu

Forklift refresher and evaluation checker

Tick what has happened since an operator's last evaluation to see whether 29 CFR 1910.178(l)(4) requires refresher training, and when three years from that evaluation falls, with the exact words of the rule.

Fact-checked against official sources (eCFR text as of Nov 4, 2026) · Last checked

One operator. Your input

Has any of these happened since then? Tick all that apply.

Nothing you type leaves your browser.

Under 29 CFR 1910.178(l)(4) Our calculation

No listed refresher trigger ticked

Refresher training is tied to the five situations listed in (l)(4)(ii). If none of them has occurred, this paragraph does not trigger it.

“Refresher training in relevant topics shall be provided to the operator when:”
29 CFR 1910.178(l)(4)(ii)

What the employer must certify

“The employer shall certify that each operator has been trained and evaluated as required by this paragraph (l). The certification shall include the name of the operator, the date of the training, the date of the evaluation, and the identity of the person(s) performing the training or evaluation.”
29 CFR 1910.178(l)(6)

A study aid, not a compliance determination. It does not cover initial training content, avoidance of duplicative training in (l)(5), or the construction rules in 1926.602. Your State may run its own OSHA-approved plan with its own rules, so check them too.

A study aid, not legal or compliance advice. goraedu does not train, evaluate or certify forklift operators, and our questions are not an operator evaluation. Under 29 CFR 1910.178(l) the employer must ensure each operator has completed the required training and evaluation, and certifies that this was done. Not affiliated with or endorsed by OSHA or the U.S. Department of Labor. Spot an error? Tell us.