How close can a scaffold be to power lines?
Choose the line type and enter its voltage to find the minimum distance in the table of 29 CFR 1926.451(f)(6).
Fact-checked against official sources (eCFR text as of Nov 3, 2026) · Last checked
Minimum distance Official data
—
“Uninsulated lines voltage Minimum distance Less than 50 kv 10 feet (3.1 m) More than 50 kv 10 feet (3.1 m) plus 0.4 inches (1.0 cm) for each 1 kv over 50 kv”
“Scaffolds shall not be erected, used, dismantled, altered, or moved such that they or any conductive material handled on them might come closer to exposed and energized power lines than as follows:”
“Scaffolds and materials may be closer to power lines than specified above where such clearance is necessary for performance of work, and only after the utility company, or electrical system operator, has been notified of the need to work closer and the utility company, or electrical system operator, has deenergized the lines, relocated the lines, or installed protective coverings to prevent accidental contact with the lines.”
A study aid, not legal or safety advice: on a job site, the employer and its competent person decide. goraedu is not an OSHA Outreach Training Program provider and does not issue OSHA 10 or OSHA 30 cards. Our practice questions do not count toward training hours. Not affiliated with or endorsed by OSHA or the U.S. Department of Labor. Spot an error? Tell us.