Forklifts in construction practice questions
12 free practice questions from 29 CFR 1926.602(c) and (d). Each answer is explained and linked to the rule it comes from.
Forklift forklifts in construction
12 questions across 5 topics. After each answer you see why it is right, with a link to the official source.
Tip: press A, B, C or D to answer and Enter for the next question. Nothing you answer leaves your browser.
Review all 12 questions
Prefer to read? Here is every question in the Forklift forklifts in construction set, grouped by topic. Open a question to see the answer, why it is right and the official source.
Scope and rated capacity
1. A contractor is checking whether 29 CFR 1926.602(c), Lifting and hauling equipment, applies to a piece of equipment on a construction site. Which equipment does paragraph (c) exclude?
- A. Trucks used only on paved surfaces
- B. Equipment covered under subpart N of this part
- C. Trucks that are rented rather than owned
- D. Trucks used for less than one shift a day
Show answer
Answer: B. Equipment covered under subpart N of this part
Paragraph (c) is headed "Lifting and hauling equipment (other than equipment covered under subpart N of this part)."
Source: eCFR: 29 CFR 1926.602, Material handling equipment (as of Nov 4, 2026)
2. On a construction site, a lift truck's rated capacity is printed on a plate mounted under the seat, where the operator cannot see it from the controls. Does this meet 1926.602(c)(1)(i)?
- A. Yes, because the capacity is posted somewhere on the vehicle
- B. Yes, if the operator has been told the capacity at the start of the shift
- C. No, because the capacity must be posted at the site office instead of on the vehicle
- D. No, because the capacity must be posted on the vehicle so as to be clearly visible to the operator
Show answer
Answer: D. No, because the capacity must be posted on the vehicle so as to be clearly visible to the operator
Lift trucks, stackers, etc., "shall have the rated capacity clearly posted on the vehicle so as to be clearly visible to the operator." A plate the operator cannot see from the controls does not meet that requirement.
Source: eCFR: 29 CFR 1926.602, Material handling equipment (as of Nov 4, 2026)
3. The manufacturer provides auxiliary removable counterweights for a lift truck on a construction site. Under 1926.602(c)(1)(i), what also shall be clearly shown on the vehicle?
- A. Corresponding alternate rated capacities
- B. The date the counterweights were last weighed
- C. The name of the person who installed the counterweights
- D. The truck's purchase price
Show answer
Answer: A. Corresponding alternate rated capacities
"When auxiliary removable counterweights are provided by the manufacturer, corresponding alternate rated capacities also shall be clearly shown on the vehicle. These ratings shall not be exceeded."
Source: eCFR: 29 CFR 1926.602, Material handling equipment (as of Nov 4, 2026)
Modifications and loads lifted in unison
4. Under 1926.602(c)(1)(ii), which modifications or additions to an industrial truck need the manufacturer's written approval?
- A. Only those that add more than 10 percent to the truck's weight
- B. Only those made by someone other than the manufacturer's dealer
- C. Those which affect the capacity or safe operation of the equipment
- D. Only those made to trucks bought after 1979
Show answer
Answer: C. Those which affect the capacity or safe operation of the equipment
"No modifications or additions which affect the capacity or safe operation of the equipment shall be made without the manufacturer's written approval." A change affecting either one is covered.
Source: eCFR: 29 CFR 1926.602, Material handling equipment (as of Nov 4, 2026)
5. A construction contractor makes an approved change to an industrial truck and updates its plates, tags and decals. What does 1926.602(c)(1)(ii) say shall in no case happen?
- A. The original safety factor of the equipment be reduced
- B. The truck be used by more than one operator
- C. The truck be moved to another job site
- D. The truck be rented to another contractor
Show answer
Answer: A. The original safety factor of the equipment be reduced
If such modifications or changes are made, the plates, tags, or decals "shall be changed accordingly. In no case shall the original safety factor of the equipment be reduced."
Source: eCFR: 29 CFR 1926.602, Material handling equipment (as of Nov 4, 2026)
6. Two industrial trucks working in unison lift one load on a construction site. Under 1926.602(c)(1)(iii), what limit applies to each truck?
- A. Each truck shall carry exactly half of the total load
- B. The proportion of the total load carried by that truck shall not exceed its capacity
- C. The total load shall not exceed the capacity of the smaller truck
- D. Each truck shall travel at no more than half its normal speed
Show answer
Answer: B. The proportion of the total load carried by that truck shall not exceed its capacity
1926.602(c)(1)(iii) says "If a load is lifted by two or more trucks working in unison, the proportion of the total load carried by any one truck shall not exceed its capacity."
Source: eCFR: 29 CFR 1926.602, Material handling equipment (as of Nov 4, 2026)
Steering knobs, guards and design
7. Under 1926.602(c)(1)(iv), when may a steering or spinner knob be attached to the steering wheel?
- A. Whenever the operator prefers one
- B. Only on trucks used indoors
- C. Only if the knob is removed at the end of each shift
- D. When the steering mechanism is of a type that prevents road reactions from causing the steering handwheel to spin
Show answer
Answer: D. When the steering mechanism is of a type that prevents road reactions from causing the steering handwheel to spin
Steering or spinner knobs "shall not be attached to the steering wheel unless the steering mechanism is of a type that prevents road reactions from causing the steering handwheel to spin. The steering knob shall be mounted within the periphery of the wheel."
Source: eCFR: 29 CFR 1926.602, Material handling equipment (as of Nov 4, 2026)
8. Under 1926.602(c)(1)(v), which trucks shall be equipped with overhead guards?
- A. Only trucks that carry loads above 10 feet
- B. Only trucks used near overhead power lines
- C. All high lift rider industrial trucks
- D. Only trucks bought after the training deadline
Show answer
Answer: C. All high lift rider industrial trucks
"All high lift rider industrial trucks shall be equipped with overhead guards which meet the configuration and structural requirements as defined in paragraph 421 of American National Standards Institute B56.1-1969, Safety Standards for Powered Industrial Trucks."
Source: eCFR: 29 CFR 1926.602, Material handling equipment (as of Nov 4, 2026)
9. Under 1926.602(c)(1)(vi), all industrial trucks in use shall meet which requirements as defined in American National Standards Institute B56.1-1969?
- A. Only the paint and labeling requirements
- B. Only the requirements for trucks bought new
- C. Only the noise limits
- D. The applicable requirements of design, construction, stability, inspection, testing, maintenance, and operation
Show answer
Answer: D. The applicable requirements of design, construction, stability, inspection, testing, maintenance, and operation
"All industrial trucks in use shall meet the applicable requirements of design, construction, stability, inspection, testing, maintenance, and operation, as defined in American National Standards Institute B56.1-1969, Safety Standards for Powered Industrial Trucks."
Source: eCFR: 29 CFR 1926.602, Material handling equipment (as of Nov 4, 2026)
Riding and elevating personnel
10. A contractor elevates workers on a truck equipped with controls elevatable with the lifting carriage or forks for lifting personnel. Under 1926.602(c)(1)(viii)(C), what protection from falling objects shall be provided?
- A. Such protection from falling objects as indicated necessary by the operating conditions
- B. None, as long as the platform is firmly secured to the forks
- C. None, if the workers stay on the platform for less than one hour
- D. Protection only when the platform is raised above the truck's overhead guard
Show answer
Answer: A. Such protection from falling objects as indicated necessary by the operating conditions
Among the additional precautions for personnel being elevated, 1926.602(c)(1)(viii)(C) says "Such protection from falling objects as indicated necessary by the operating conditions shall be provided."
Source: eCFR: 29 CFR 1926.602, Material handling equipment (as of Nov 4, 2026)
11. A truck is equipped with vertical only controls elevatable with the lifting carriage for lifting personnel. Which precaution is one of those 1926.602(c)(1)(viii) says shall be taken?
- A. Personnel ride on the bare forks with a hand hold
- B. The platform rests loosely on the forks so it can be removed quickly
- C. Means shall be provided whereby personnel on the platform can shut off power to the truck
- D. Personnel are lifted only while the truck travels
Show answer
Answer: C. Means shall be provided whereby personnel on the platform can shut off power to the truck
The additional precautions include "Use of a safety platform firmly secured to the lifting carriage and/or forks" and "Means shall be provided whereby personnel on the platform can shut off power to the truck."
Source: eCFR: 29 CFR 1926.602, Material handling equipment (as of Nov 4, 2026)
Operator training
12. What does the note in 29 CFR 1926.602(d), Powered industrial truck operator training, say about the requirements for construction work?
- A. They are left to each operator to decide
- B. They are identical to those set forth at § 1910.178(l)
- C. They apply only to trucks with overhead guards
- D. They replace all of paragraph (c)
Show answer
Answer: B. They are identical to those set forth at § 1910.178(l)
"Note: The requirements applicable to construction work under this paragraph are identical to those set forth at § 1910.178(l) of this chapter."
Source: eCFR: 29 CFR 1926.602, Material handling equipment (as of Nov 4, 2026)